網上有關沙巴自由行的文章及資訊實在太多,今次的遊記不會賣弄任何野,只係紀錄!!睇下有無恆心寫,有心機就寫多D~

首先要講下點解我地要揀去沙巴,其實呢,就係阿比太忙啦,我話要去旅行佢又無心機去PLAN,去邊又決定唔到,咁我記得佢講過話想去沙巴釣魚,咁就不如去沙巴啦,反正大家都未去過!!於是,(一個人=.=)就開始做功課啦!

首先,就去旅行社拎一大堆PACKAGE的資料,同埋買左一本講沙巴的書.第二步就上網做下功課,就開始第一步,就係BOOK機票啦~


機票:

好多人都知AIR ASIA係最平的,而且由香港飛去沙巴係直航機,所以就睇下價錢啦!

我地揀左一月尾去,撞唔到超平機票,不過都照BOOK,寄倉行李要加錢,我就加左20KG(只係我一個加,阿比同我SHARE)回程就每人20KG.飛機餐又係要加錢,我地無加到,兩個人加埋TOTAL HK$4380.

另外,由於AIR ASIA係夜機出發,所以我地就將行程由54夜加到65.

住宿:

打算住一晚RESORT,其他就住返CITY的酒店,本身想揀GAYANA ECO RESORT,因為有水上屋,仲有條樓梯可以直接行落水!阿比最初都同意,仲話想由露台直接釣魚,但當知道唔可以釣魚之後,佢又變得無興趣.結果,就揀左RASA RIA,聽講個沙灘好靚架^^睇日落一流呢!

其餘4,就住CITIEL,KK TOWN,夠晒方便.

CITIEL HOTEL EXPRESS HOTEL – HK$400 / per night

RASA RIA RESORT DELUXE SEA VIEW SUITE – HK$1456 / per night


節目:

透過SABAH HOLIDAY BOOKUSUKAN COVE LODGE浮潛+釣魚,另外會去九魯河(二級)泛舟急流.

準備物品:

我覺得最重要係有部潛水相機呀!買左部400幾蚊,可以拍VIDEO,非常有用~~

……

餅仔